Jadłospis

JADŁOSPIS          

22.IV.2024r. poniedziałek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Polędwica drobiowa, rzodkiew biała i pomidor. Kakao. II śniadanie: Talarki jabłkowe i mus owocowy. ( 1,6,7)
obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami. Kluski leniwe z masełkiem i cynamonem. Kompot. (1,3,7,9)
podwieczorek: Pomarańcze, melony, winogrona i rodzynki. Jogurt naturalny. Kruche ciasteczka. ( 1,3,5,7,8,10)
 
23.IV.2024r. wtorek
śniadanie: Mleko z płatkami owsianymi. Pieczywo mieszane z masłem i twarogiem. Herbata. II śniadanie: Jabłka i orzechy włoskie. (1,5,6,7,8)
Obiad: Zupa jarzynowa z makaronem. Pieczeń wieprzowa, kasza pęczak, I sałatka z ogórka kiszonego, II marchew gotowana mini Kompot.(1,7,9)
podwieczorek: Kisiel truskawkowy, banany, soczek owocowy 100% i herbatniki.(1,5,8)
 
24.IV.2024r. środa
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, makrela w oleju, papryka czerwona i rukola. Kawa zbożowa. II śniadanie: Rodzynki i jabłko.(1,4,5,6,7,8)
obiad: Zupa grochowa  z ziemniakami. Pulpety wieprzowe z sosem pomidorowym, ryż, I kalafior z wody, II surówka z białej kapusty. Kompot.( 1,3,9)
podwieczorek: Chałka z masłem i serkiem homogenizowanym. Gruszka. Kawa zbożowa.(1,6,7)
 
25.IV.2024r. czwartek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem z ogórkiem zielonym i szczypiorkiem.        Kiełbaski „sokoliki” i ketchup. II śniadanie: Mandarynki i daktyle.( 1,6,)
obiad: Zupa brokułowa z lanym ciastem.  
Kurczak w sosie, ziemniaki, I fasolka szparagowa zielona. Kompot. (1,7,9)
podwieczorek: Grysik z syropem truskawkowym. Chrupki kukurydziane.          Jabłka.(1,7)
 
26.IV.2024r. piątek    Energylandia ( grupa IV,V,VI,VII)
Na wyjazd ( Bułka kajzerka z żółtym serem, banan, drożdżówka „cynamonka”, woda mineralna, ciasteczko i mamba)
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Jajko gotowane, papryka żółta i szpinak. Kakao. II śniadanie: Marchewka i morele suszone. (1,3,5,7,8,11)          
obiad: Zupa pomidorowa z makaronem.  
Kotleciki rybne z morszczuka, ziemniaki, I surówka z marchewki i jabłka, II warzywa gotowane na parze. Kompot. (1,3,4,7,9)
podwieczorek: Drożdżówka cynamonka. Kakao. Jabłko.(1,3,7)
 
15.IV.2024r. poniedziałek 
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Pieczeń rzymska, sałatka lodowa i rzodkiewka. Kawa zbożowa.
II śniadanie: Talarki jabłkowe, marchewka. (1,5,6,7)
obiad: Żurek z jajkiem i ziemniakami.  
Racuchy drożdżowe z bananami.. Kompot. (1,3,7,9)
podwieczorek: Budyń z rodzynkami. Melon. Herbatniki. (1,3,5,7)
 
16.IV.2024r. wtorek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem i serkiem topionym kremowy.
Mleko z płatkami kukurydzianymi. Herbata.
II śniadanie: Gruszki i orzechy włoskie. (1,5,6,7,8)
obiad: Zupa pieczarkowa z ziemniakami.
Gulasz drobiowy z indyka, kasza bulgur, I surówka z kapusty czerwonej, II brokuły.  Kompot.(1,7,9)
podwieczorek: Galaretka z bitą śmietaną i żurawiną. Jabłka. Wafelek. (1,5,7,8)
 
17.IV.2024r. środa  
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Pasta z twarogu i  makreli w pomidorach, papryka czerwona i ogórek kiszony.  Kawa zbożowa.  
II śniadanie: Jabłko i morele suszone. (1,4,6,7)
obiad: Zupa koperkowa z lanym ciastem. Zraziki wieprzowe, ziemniaki,
I kalafior z wody, II sałatka zielona ze śmietaną. Kompot. (1,3,7,9)
podwieczorek: Koktajl truskawkowy (maślanka+truskawki) i kruche ciasteczka. (1,3,5,7,11)
 
18.IV.2024r. czwartek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, rzodkiewka i rukola. II śniadanie: Winogrona i rodzynki. (1,6,7)
Obiad: Rosół z makaronem.
Kotleciki drobiowe, ziemniaki, I buraki, II brukselka z wody. Kompot. (1,3,9)
Podwieczorek: Rogal z masłem i twarożkiem wiśniowym. Jabłko. Kakao.(1,7)
 
19.IV.2024r. piątek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Jajko gotowane,ogórek zielony, pomidorki koktajlowe i szczypiorek. Kawa zbożowa.
II śniadanie: Daktyle i banan. (1,3,6,7)
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem. Filet z dorsza w panierce, ziemniaki, I surówka z kiszonej  kapusty, II marchew kostka gotowana. Kompot. (1,3,4,9)
Podwieczorek: Deser Bajka (jogurt grecki, mus truskawkowy i granola).Wafelek.
 
 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, dla Państwa informacji zamieszczamy poniżej wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca), orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.