Jadłospis

JADŁOSPIS          

06.05.2024r.  PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Pieczywo mieszane  z masłem . Pasztet drobiowy, sałata zielona i pomidory. Kawa zbożowa. II śniadanie : Marchewka i morele suszone(1,5,6,7,8,11)
Obiad: Kapuśniak z ziemniakami . Makaron z serem, kompot(1,7,9)  
Podwieczorek: Gruszka, banan, mandarynki, jogurt grecki i wafelek.(1,5,7,8)
 
07.05.2024r. WTOREK
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem i żółtym serem. Mleko z płatkami kukurydzianymi  
II śniadanie: Banan i żurawina suszona.(1,5,6,7,8,11)
Obiad : Zupa ziemniaczana. Pieczeń drobiowa, ryż, I fasolka szparagowa żółta,  
II sałatka z pomidora, sałaty i kukurydzy. Kompot. (7,9)
Podwieczorek : Jabłko pieczone z konfiturą. Herbatniki. Mleczko smakowe. (1,5,7,8)
 
08.05.2024r. ŚRODA
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, polędwica drobiowa, papryka czerwona i roszponka. Kakao.  
II śniadanie: Winogrona i orzechy włoskie.(1,5,6,7,8,11)
Obiad : Zupa ogórkowa z ryżem.  
Kotlet drobiowy, ziemniaki, I surówka z białej kapusty, II brukselka. Kompot.(1,3,7,9)
Podwieczorek : Budyń z sosem truskawkowym, melon i herbatniki.(1,3,5,7)
 
09.05.2024r. CZWARTEK  
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, serek mozzarella, pomidorki koktajlowe, sałatka i szczypiorek. II śniadanie: Jabłko i daktyle (1,4,6,7)
Obiad : Zupa kalafiorowa z makaronem. Karczek w sosie, ziemniaki, I ogórek kiszony,  
II marchew kostka. Kompot  (1,7,9)
Podwieczorek : Koktajl wiśniowy. Biszkopty i chrupki kukurydziane. (1,5,7,8)
 
10.05.2024r. PIĄTEK  
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane, ogórek zielony i kiełki z rzodkiewki. Kawa zbożowa. II śniadanie: Marchewka, rodzynki (1,3,5,7)
Obiad : Zupa pomidorowa z makaronem. Paluszki rybne, ziemniaki, I surówka z marchewki i jabłka, II brokuły , kompot. (1,3,4,5,7,9)
Podwieczorek : Rogal z masłem i twarożkiem. Gruszka. Kakao. (1,6,7,11)
 
 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, dla Państwa informacji zamieszczamy poniżej wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca), orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.