JADŁOSPIS

  JADŁOSPIS            
     
Poniedziałek 17.02.2025r.
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Szynka wieprzowa, ser zakąska nitki,ogórek zielony, mix sałatek i papryka czerwona. Kawa zbożowa. II śniadanie: Orzechy włoskie i winogrona ciemne.(1,6,7,8)  
Obiad: Żurek z wędliną, jajkiem i ziemniakami. Ryż z jabłkami. Kompot. (1,3,9)
Podwieczorek: Koktajl truskawkowy (maślanka+truskawki mroż) banan i biszkopty. (1,3,7)
 
Wtorek 18.02.2025r.
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem i pomidorem. Grzane kiełbaski wieprzowe „Pyszne”, ketchup. Herbata. II śniadanie: Jabłka i żurawina suszona. (1,5,6,8)
Obiad: Krem dyniowy z grzankami. Gulasz drobiowy z indyka, ziemniaki, I bukiet warzyw, II sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i papryką. Kompot. (1,7,9)
Podwieczorek: Kisiel z mandarynką. Herbatniki. Jogurt naturalny typu Grecki. (1,5,7,8,11)    
 
Środa 19.02.2025r.
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem i miodem. Mleko z płatkami kukurydzianymi. Herbata. II śniadanie: Talarki jabłkowe i daktyle. (1,5,6,7,8,11)
Obiad: Rosół z makaronem. Kotlecik drobiowy w cieście, ziemniaki, I ogórek kiszony II fasolka szparagowa zielona. Kompot. (1,3,9)
 Podwieczorek: Deser mleczny (jogurt naturalny+ granola+ banan). Wafelki. (1,5,7,8,11)
 
Czwartek 20.02.2025r.
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Ser żółty Gouda, filet z makreli w pomidorach sałatka zielona, zrodkiewka i roszponka. Kawa zbożowa. II śniadanie: Marchewka i morele suszone. (1,4,5,6,7,8,11)
Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami. Karczek w sosie własnym, kasza, I surówka z białej kapusty II marchewki mini. Kompot. (7,9)  
Podwieczorek: Galaretka z bitą śmietaną, winogrona zielone i herbatniki.
 
Piątek 21.02.2025r.
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Pasztet drobiowy, jajko, rukola, papryka żółta i ogórek zielony. Kawa zbożowa. II śniadanie: Mandarynki i rodzynki. (1,5,6,7,8,11)
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem. Ryba smażona- filet z dorsza, ziemniaki, I kalafior z wody, II surówka z marchewki i jabłka. Kompot. (4,7,9)
Podwieczorek: Budyń waniliowy. Melon. Herbatniki z żurawiną.( 1,5,7,8,11)
 
10.02.2025r. poniedziałek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Kiełbasa Lisowiecka, pasztetowa kremowa, rukola, papryka czerwona i sałatka rzymska. Kawa zbożowa.  
II śniadanie: Talarki jabłkowe i mandarynka.(1,6,7)
obiad: Zupa ziemniaczanka. Kluski leniwe z masłem. Jabłka. Kompot. (1,7,9)
podwieczorek: Jogurt „Piątuś”, pomarańcze i herbatniki. (1,5,7,8).
 
11.02.2025r. wtorek  
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, serkiem almette i pomidorem..
Mleko z płatkami owsianymi. II śniadanie: Banan i orzechy włoskie. (1,5,6,7,8) obiad: Krupnik. Kotleciki z polędwiczek wieprzowych, ziemniaki, I buraki z chrzanem, II kalafior z wody. Kompot. (1,9)
podwieczorek: Kisiel z rodzynkami. Kruche ciasteczka. Mleczko. (1,5,7,8,11)
 
12.02.2025r. środa    
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Twaróg, tuńczyk w oleju, ogórek kiszony, sałatka mix i pomidor. Kawa zbożowa.
II śniadanie: Morela suszona i jabłko. (1,4,5,6,7,8,11)
obiad: Zupa z soczewicy z ziemniakami. Pulpeciki wieprzowe, sos pomidorowy, ryż, I fasolka szparagowa żółta, II surówka z kiszonej kapusty. Kompot. (1,3,7,9)
podwieczorek: Serek „Kiri”. Gruszka i kiwi. Biszkopty. (1,7)
 
13.02.2025r. czwartek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Szynka z indyka, ogórek zielony i papryka żółta. Kawa zbożowa. II śniadanie: Gruszka, daktyle. (1,5,6,7,8,11)
obiad: Zupa jarzynowa z lanym ciastem. Pieczeń z indyka w sosie własnym, ziemniaki i bukiet warzyw gotowany na parze. Kompot. (1,9)  
podwieczorek: Surówka z marchewki, jabłka, pomarańczy i rodzynek. Herbatniki. Mleczko smakowe.(1,5,7,8)
 
14.II.2025r. piątek WALENTYNKI (mus owocowy i babeczki)
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Pasta jajeczna, rzodkiewka i szczypiorek. Kawa zbożowa. II śniadanie: Rodzynki i jabłka. (1,3,5,7,8,11)
obiad: Zupa pomidorowa z ryżem. Medaliony rybne, ziemniaki, I surówka z białej kapusty, II brokuły. Kompot. (1,3,4,7,9)
podwieczorek: Babeczki. Melon. Herbata owocowa. (1,6,7)
 
I.2025r. poniedziałek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Szynka wieprzowa, pasztet drobiowy, sałatka rzymska, pomidor i ogórek zielony. Kawa zbożowa.  
II śniadanie: Banany i daktyle. (1,5,6,7,8)
obiad: Barszcz biały z ziemniakami. Racuchy drożdżowe z jabłkami. Kompot.(1,3,7,9)
podwieczorek: Deser „Bajka” (jogurt grecki+mus owocowy+granola). Wafelek.(1,5,6,7,8,11)
 
4.II.2025r. wtorek  
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem i serkiem almette śmietankowym.
Mleko z płatkami - musli. Herbata. II śniadanie: Jabłko i żurawina.(1,5,6,7,8,11)
obiad: Zupa krem z groszku zielonego z groszkiem ptysiowym.
Gulasz z indyka, ryż, I sałatka lodowa z pomidorem i kukurydzą
II fasolka szparagowa zielona. Kompot. (1,7,9)
podwieczorek: Galaretka z bitą śmietaną i bananem. Wafelek ryżowy. (7)
 
5.II.2025r. środa  
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Filet z makreli w oleju, twaróg, szpinak, ogórek kiszony i rzodkiewka. Kawa zbożowa.
II śniadanie: Marchewka i orzechy włoskie. (1,4,5,6,7,8)
obiad: Zupa ogórkowa z ryżem. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietankowym, ziemniaki, I brokuły z wody, II surówka z czerwonej kapusty. Kompot. (1,9)
podwieczorek: Jabłko z konfiturą opiekane. Biszkopty. Jogurt Grecki. (1,7)
 
6.II.2025r. czwartek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Szynka z indyka, ser żółty, kiełki, papryka czerwona i sałatka zielona. Kawa zbożowa.  
II śniadanie: Talarki jabłkowe i mandarynka. (1,6,7)
obiad: Rosół z lanym ciastem.
Kotlet drobiowy , ziemniaki, I mizeria, II marchew mini. Kompot. (1,3,7,9)
podwieczorek: Budyń czekoladowy. Jabłko. Herbatniki.
 
7.II.2025r. piątek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Jajko, serek topiony, papryka żółta, roszponka i szczypiorek. Kawa. II śniadanie: Marchewka i gruszka.(1,3,6,7)
obiad: Zupa pomidorowa z makaronem. Medaliony z morszczuka pieczone, ziemniaki, I surówka z marchewki z jogurtem, II brukselka. Kompot. (1,3,4,7,9)
Podwieczorek: Chałka z dżemem morelowym. Kakao. Banan. (1,6,7)
 
 
27.I.2025r. poniedziałek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa Lisowiecka, szynka drobiowa, pomidory, biała rzodkiewka i sałata zielona. Kakao.  
II śniadanie: Banan i żurawina. (1,5,6,7,8,13)
obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami. Zapiekany ryż z jabłkami. Kompot. (7,9)
podwieczorek: Jogurt truskawkowy (jogurt naturalny + truskawki). Chrupki kukurydziane. Biszkopty. (1,3,5,7,8)
 
28.I.2025r. wtorek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Ser żółty, szynka wieprzowa, papryka czerwona, ogórek zielony i rukola. Kawa zbożowa.
II śniadanie: Jabłko, rodzynki. (1,7)
obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami. Gulasz wieprzowy, kasza,
I brokuły, II ogórek kiszony. Kompot.(1,7,9)
podwieczorek: Grysik na mleku z gorzką czekoladą, rodzynki, herbatniki, banan.(1,5,6,7,8,11)
 
29.I.2025r. środa
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem i miodem. Mleko z płatkami owsianymi. Herbata. II śniadanie: Talarki jabłkowe i gruszka. (1,7,)
obiad: Krupnik. Kotlet schabowy, ziemniaki, I surówka z kiszonej kapusty,  
II groszek zielony. Kompot.(1,3,9)
podwieczorek: Kisiel owocowy i mandarynki. Chrupki kukurydziane. Mleczko smakowe.(7)
 
30.I. 2025r. czwartek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Makrela wędzona, twaróg, mix sałatek, rzodkiewka i ogórek kiszony. Kawa zbożowa.  
II śniadanie: Marchewka i daktyle. (1,4,5,7,8,11)
Obiad: Zupa włoska z makaronem. Pieczeń z indyka, ryż, I sałatka lodowa z sosem ogrodowym, II fasolka szparagowa żółta. Kompot. (1,9)
podwieczorek: Banan, jabłko, winogrona czerwone i jogurt grecki. Ciasteczka owsiane z żurawiną.(1,5,7,8,11)
 
31.I.2025r. piątek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Jajko gotowane, ser żółty, papryka żółta, szpinak i szczypiorek. Kawa zbożowa.  
II śniadanie: Morele suszone i jabłko. (1,3,5,7,8,11)
obiad: Krem dyniowy z grzankami. Paluszki rybne, ziemniaki, I surówka z białej kapusty, II bukiet warzyw z wody. Kompot wieloowocowy.(1,3,4,7,9)
podwieczorek: Rogal z twarożkiem śmietankowym. Kakao. Jabłko. (1,3)
 
20.I.2025r. poniedziałek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem. Szynka wieprzowa, pieczeń, sałatka rzymska, papryka żółta i pomidory. Kakao.  
II śniadanie: Jabłko i rodzynki. (1,5,6,7,8,11,13)
obiad: Zupa ziemniaczana. Makaron z serem. Tarte jabłko. Kompot. (1,7,9)
podwieczorek: Mandarynka, jabłko, jogurt naturalny i biszkopty. (1,3,7)
 
21.I.2025r. wtorek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem i twarogiem. Mleko z płatkami kukurydzianymi. II śniadanie: Winogrona i talarki z gruszki.(1,7)
obiad: Krem jarzynowy z grzankami. Pieczeń z karczku, ziemniaki,  
I buraki, II ogórek kiszony. Kompot.(1,7,9)
podwieczorek: Galaretka z bitą śmietaną, pomarańcze i herbatniki.(1,7)
 
22.I.2025r. środa
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem i ogórkiem. Parówka firmowa gruba, ketchup i herbata. II śniadanie: Banan i żurawina. (1,5,8,7,11,13)
obiad: Rosół z ryżem. Makaron z sosem mięsno-warzywnym. Kompot. (1,9)
podwieczorek: Budyń z sosem malinowym. Wafelki. (1,5,7,8,11)
 
23.I. 2025r. czwartek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, rolada schabowa, mozzarella kulki, bazylia, pomidory i roszponka. Kawa zbożowa.  
II śniadanie: Marchewka i mandarynki. (1,5,6,7,13)
Obiad: Zupa kalafiorowa z makaronem. Kotlet drobiowy w cieście, ziemniaki, I fasolka szparagowa żółta, II sałatka z białej kapusty. Kompot.(1,3,7,9)
podwieczorek: Chałka z masłem i twarożkiem. Herbata. Melon.(1,7)
 
24.I.2025r. piątek
śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, twaróg, jajko gotowane, rzodkiewka, szczypiorek i mix sałatek. Kawa zbożowa.  
II śniadanie: Morele suszone i jabłko. (1,3,5,7,8,11)
obiad: Zupa pomidorowa z lanym ciastem. Filet z morszczuka smażony, ziemniaki, I surówka z kiszonej kapusty, II marchew mini z wody. Kompot wieloowocowy.(1,3,4,7,9)
podwieczorek: Jabłko, banan i gruszka. Jogurt grecki. Herbatniki. (1,3)
 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, dla Państwa informacji zamieszczamy poniżej wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca), orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.